Diepdruk techniek

Afbeelding: Rembrandt “De drie kruisen”, 1653 Rijksprentenkabinet RP-P-detail
Diepdruk is een druktechniek waarbij de afbeelding wordt uitgesneden of getekend in een plaat van bijvoorbeeld zink, koper of plastic. De uitgesneden diepliggende lijnen of uit-geëtste lijnen en vlakken worden gevuld met inkt en afgedrukt. De afbeelding staat in spiegelbeeld.
Droge naald is een diepdruktechniek waarbij men met een etsnaald lijnen krast in een kunststof plaat of een zinkplaat. De tekening in de plaat wordt ingeïnkt, en met de etspers afgedrukt op papier.
Lijnets is een diepdruktechniek waarbij een afbeelding getekend wordt op een met harde vernis afgedekte zinken plaat. De tekening wordt door salpeterzuuroplossing geëtst en daarna wordt de vernis weer verwijderd. Na het aanbrengen van de inkt op de plaat wordt deze afgedrukt.
Vernis Mou is een diepdruktechniek waarbij men de bovenkant van een opgewarmde zinken plaat insmeert met een zachte vernis. In deze zachte etsgrond kan worden getekend of er kunnen ontelbaar veel verschillende materialen in worden gedrukt. Denk bijvoorbeeld aan stofstructuren of bladeren van planten. De plaat wordt geëtst en hierna afgedrukt.
Aquatint is een diepdruktechniek waarbij harskorreltjes op de plaat worden vast gesmolten. Rondom de harskorrels bijt het zuur in de plaat. Door tussentijds delen van de plaat af te dekken met afdekvernis en de overige delen langer te laten inbijten, kan men verschillende tonen of nuances verkrijgen. De inkt blijft in de ingebeten vlakken zitten en wordt bij het drukken overgezet op het papier.
Suikeraquatint is een diepdruktechniek waarbij je een schilderachtig effect krijgt. Je schildert met een suikeroplossing op de plaat. Die dek je hierna af met vernis. De suikeroplossing zwelt op in water en de afdekvernis verdwijnt door het uitspoelen precies waar de tekening staat. Na het etsen in het zuur wordt de plaat ingeïnkt, en afgedrukt.
Mezzotint is een diepdruktechniek waarbij de plaat eerst wordt opgeruwd. Delen van de plaat worden hierna gepolijst, glad gemaakt. Door meer of minder polijsten ontstaan er half (=mezzo) tonen of grijstonen. Op die plekken pakt de inkt niet meer en ontstaan er bij afdruk lichtere partijen. De ets krijgt zo een fluweelachtige uitstraling.
Blinddruk is een druktechniek waarbij je een afdruk maakt zonder inkt te gebruiken. Je brengt reliëf of hoogteverschillen aan in het papier. Hiervoor zijn heel veel materialen geschikt. Je kan bijvoorbeeld karton, linoleum, zink of rubber in een vorm knippen. Dit leg je rechtstreeks op het papier en gaat dan onder de drukpers door. De kleurloze vorm van hetgeen afgedrukt wordt is het beeld.